Sny

27.01.2012 21:48

 

Sny sú komunikácie nášho vnútra s naším vedomím o tom. Sen je prirodzený prírodný jav, nie je umelý, človekom vykonštruovaný. Predkladajú psychické fakty. Ukazujú ako sa typicky správame a čo sa deje v našej duši a tele. Upozorňujú na to čo zanedbáva, čoho sa obávame a čo nás trápi a ukazujú nám možnosti riešenia. V snoch môžu byť zjavená veľká tajomstvo života, ale aj rady pre typické životné situácie. Veľký dôraz kladú sny na naše medziľudské vzťahy.
Informujú nás o tom, čo sa okolo nás deje a dávajú nám možnosť riešiť problémy skôr, než sa stane vážnym.
 Sen používa obrazy a symboly, s ktorými sa človek v živote stretol. Emócie sú v snoch vyjadrené rovnako ako v reálnom živote radosť je radosť, zloba je zloba. Veľký sen je taký, ktorý je abnormálne živý alebo sa nám po niekoľko nocí opakuje.
Sny majú vždy zmysel, aj keď ich nie je možné prostredníctvom jazyka reprodukovať a rozumom jednoznačne vysvetliť. Do snov sa treba vcítiť a nechať naše myšlienky, aby si sním pohrávali.

Náš spánok má niekoľko fáz,  fáza REM (rapid eye movement-snová časť spánku, kedy sa oči rýchlo pohybujú, napr: tesne pred prebudením). Aj napriek tomu, že mnoho ľudí si svoje sny nepamätajú, a preto tvrdia, že sny nemajú, sníva každý niekoľko snov za sebou. Niekto si sny zapamätá ľahšie než ostatní. Sen sa nám vybaví okamžite, v prípade, že sa prebudíme v REM spánku. Sny postrádajú logiku, rozumné myslenie, neovplyvňuje je naše IQ, ale emócie, pocity, pudy, túžby a veci ktorým sa bránime. Naše vedomie má útlm, podvedomie pracuje na plné obrátky, preto sú sny nepredvídateľné. Vo fáze REM telo spí a myseľ bdie. Naopak je to u námesačných stavov, kedy myseľ hlboko spí, nepracuje, a telo je hore. Veľa ľudí tvrdí, že sen je len obyčajná zlátanina našich myšlienok, pocitov a udalostí, neprikladajú snom žiadny dôraz, tvrdí, že sny sú nepotrebné. Mýli sa. Bez snov by sme neprežili, sny sú životne dôležitou časťou dňa, bez nich by sme zomreli vyčerpaním.

Ako prinútiť sen, aby bol taký, aký chceme?
Pred spaním opakovane myslite na to, čo by ste chceli vidieť, alebo koho stretnúť, poriadne sa sústreďte, môže sa vám podariť urobiť vo sne to, čo ste chceli.