Čo sú čakry a ich čistenie

14.12.2011 00:14

Čakry sú body spojenia medzi telom a astrálnym telom,energetické centrá ktorými prúdi energia.                                           

Kvalita fungovania jednej čakry sa odrazí aj na ostatných. Jednotlivé čakry sú vzájomne prepojené

Niekedy môže byť jedna, alebo viac čakier zablokované, čo nám však spôsobí najrôznejšie ťažkosti, pretože životná energia nemôze voľne prúdiť. Blokáciu čakier je možné zistiť napríklad pozorovaním aury.

Prvá čakra (základná čakra) je medzi konečníkom a pohlavnými orgánmi, je spojená s kostrčou a otvára sa smerom dole. Spojuje nás s fyzickým svetom, touto čakrou prúdi energia Zeme do nášho tela. Aktívna prvá čakra má ohnivo červenú farbu. Harmonická čakra vnáša do nás vitalitu, spokojnosť, stabilitu a vnútornú silu. Pri zablokovanej alebo uzavretej základnej čakre máš málo telesnej aj duševnej sily.


Prvá čakra sa aktivuje jasnou červenou farbou. 
Túto čakru pozitívne ovplyvňuje pozorovanie vychádzajúceho alebo zapadajúceho Slnka.

 

Druhá čakra (sakrálna čakra) je nad pohlavnými orgánmi, je spojená s krížovou kosťou a otvára sa smerom dopredu. Je centrom pôvodných nefiltrovaných emócií, sexuálnej energie a tvorivej sily. Táto čakra ovplyvňuje medziľudské vzťahy, obzvlášť k druhému pohlaviu. Nedostatočnosť alebo blokácia v tejto čakre sa prejavuje hrubosťou, potlačovaním emócii, sexuálnou chladnosťou.

Druhá čakra se aktivuje jasnou oranžovou farbou. 
Druhú čakru oživuje mesačné svetlo, dotyk s vodou a pozorovanie mesiaca.

 

Tretia čakra (solar plexus) je približne dva prsty nad pupkom a otvára sa smerom dopredu. Je centrom sily, tade prijímame slnečnú energiu a tým dodávame telu vitalitu. Je sídlom osobnosti, vôle k výkonom, snahou pomôcť a je v priamom spojení s astrálnym vibračným poľom.

Tretiu čakru aktivuje jasná žltá farba. 
Je dobré túto čakru vystavovať pôsobeniu slnka.

 

Štvrtá čakra (čakra srdca) je uprostred pŕs vo výške srdca a otvára sa smerom dopredu . Spojujú sa tu všetky energetické centrá. Úlohou tejto čakry je zjednocovať cez lásku - láska, harmónia, radosť. Jej chybná funkcia sa prejavuje ľahkou psychickou zraniteľnosťou.

Zelená farba lúk a lesov navodzuje pocit harmónie a sympatie. Nežné vibrácie ružovej farby uvoľňujú srdce a povzbudzujú tvorivú činnosť a pocity lásky. 
 

 

Piata čakra (krčná, komunikačné centrum) je medzi krčnou jamkou a ohryzkom. Je spojená s krčnou chrbticou a otvára sa smerom dopredu. Nachádza sa tu centrum komunikácie, vyjadrovacích schopností a inšpirácia. Je mostom medzi myšlienkami a reakciami. Jej disharmónia sa prejavuje komunikačnými problémami - vady reči, hrubosť hlasu, chladné vyjadrovanie .

Krčnej čakre náleží jasná svetlo modrá farba. 
Priaznivé účinky na túto čakru má ležanie vo voľnej prírode a pozorovanie bezmračného modrého neba.
 
Šiesta čakra, "tretie oko", príkazová čakra, vnútorné oko, oko múdrosti. 
Šiesta čakra je uprostred čela, jeden prst nad koreňom nosu. Otvára sa smerom dopredu. Je sídlom vyšších duchovných síl, intelektu a intuície. Vlastná farba tejto čakry je jasná indigová modrá, príp. žltá a fialová. Tieto farebné rozdiely ukazujú rôznorodosť vedomia. Racionálne alebo intelekátuálne myslenie môže spôsobiť žiarenie žltej. Jasná tmavomodrá ukazuje na intuíciu a nadzmyslové vnímanie sa prejavuje fialovou farbou. Nedostatočná funkčnosť tejto čakry sa prejavuje "prízemným rozmýšľaním", odmietaním vyšších duchovných "tajomných" skutočností. Napríklad pri pokusoch o pozorovanie aury, rôzne druhy veštenia a pod., je veľmi dôležité, aby táto čakra bola harmonizovaná a dobre rozvinutá.
 
Otvorenie a vyjasnenie šiestej čakry prehlbuje priesvitná tmavomodrá (indigo), ktorá uzdravuje zmysly. 
Šiestu čakru stimuluje pozorovanie tmavomodrej nočnej oblohy plnej hviezd.
 
Siedma čakra (korunná čakra, čakra temena hlavy) je najvyššie, nad temenom hlavy a otvára sa smerom hore. Je najvyšším sídlom dokonalosti v človeku. Siedmou čakrou prijímame kozmickú energiu. Rozvíjaním tejto čakry sa uvoľňujú posledné blokády v ostatných čakrách a ich energie začínajú kmitať na najvyšších možných frekvenciách. V siedmej čakre nedochádza priamo k blokáciám, môže byť iba viac či menej vyvinutá. To sa môže prejavovať pocitom strachu, neistoty.
 
 
Korunnú čakru otvárajú a rozširujú fialová a biela farba. 
Otvorenie korunnej čakry najviac podporí pobyt  na vrchole vysokej hory, čo najbližšie k otvorenému nebu.